Mam pytanie: jak najproÅ?ciej dojechaÄ? do AE od strony OÅ?wiÄ?cimia (BieruÅ? / Tychy), bez bÅ?Ä?dzenia. Dodam, ÅŸe nigdy nie byÅ?em w Katowicach (tyle co przejazdem

)
Musisz dojechaÄ? na Tychy jakimÅ? PKSem, wysiadasz na pierwszym przystanku na osiedlu F (szpital wojewódzki) idziesz w górÄ? w stronÄ? tzw. TÄ?czy, tam czekasz na autobus linni 1

Wsiadasz do autobusu i tutaj jakieÅ? 30 minut spÄ?dzasz siedzÄ?c lub stojÄ?c. Wysiadasz juÅŸ w Katowciach na "Granicznej". Bardzo charakterystyczny przystanek, za nim znajduje siÄ? plac i jakiÅ? pomnik (chyba powstaÅ?ców Å?lÄ?skich, nie wiem, teÅŸ nie znam Katowic ;p)
Teraz skorzystaj z google
http://maps.google.pl/maps?f=d tutaj masz taki maÅ?y GPS

W pierwszej rubryczce wpisz Katowice Graniczna a w drugiej Katowice Bogucicka 3 ;] Teraz juÅŸ wiesz ÅŸe od przystanku musisz iÅ?Ä? caÅ?y czas prosto GranicznÄ?, później skrÄ?ciÄ? (za torowiskiem) w prawo w 1 Maja, później dÅ?ugo nic i na samym koÅ?cu zabudowaÅ? zobaczysz po prawej rektorat a po lewej BogucickÄ?, teraz jeszcze jakieÅ? 200 metrów i Akademia wita ;p
Jak tak doszedÅ?em, Tobie teÅŸ powinno siÄ? udaÄ?, pozdro

Jakby co jeÅ?li ktoÅ? z okolic OÅ?wiÄ?cimia chciaÅ?by siÄ? dostaÄ? na AE i miaÅ? zamiar jechaÄ? w poniedziaÅ?ek autobusem trasÄ? z OÅ?wiÄ?cimia na Tychy czyli przez BieruÅ?

to ja w Bieruniu wsiadam i orientuje sie na tyle ÅŸeby potem wylÄ?dowaÄ? w Katowicach

a później mam zamiar sie popytaÄ? mijanych ludzi gdzie jest Ae tak dokÅ?adniej bo to nie jakoÅ? szczególnie daleko od przystanku

A samochodem? Chodzi mi juş o sam wjazd do Katowic od strony Tych / Tychów

Czy jest jakiÅ? parking przy AE?
Samochodem od Tychów najlepiej zjechaÄ? na drogÄ? 79 w kier. MysÅ?owice (zjazd za takim doÅ?Ä? dÅ?ugim tunelem) i nie zmieniajÄ?c pasa pojechaÄ? do góry do Å?wiateÅ?, na których skrecacie w prawo w ul. Bohaterów Monte Cassino. Jedziecie z górki i macie kolejne Å?wiatÅ?a na których znów w prawo w ul. 1-go Maja. Potem juÅŸ wzdÅ?uÅŸ torów i za wiaduktem na Å?wiatÅ?ach w prawo

Przy AE spokojnie moÅŸecie zaparkowaÄ?
Z dworca PKP tramwajami 15 (kier. Sosnowiec) lub 20 (Zawodzie) i wysiadacie na 4 przystanku

spokojnie znajdziesz miejsce by zaparkowac

DziÄ?ki wskazówkom de Limy za pierwszym razem udaÅ?o mi siÄ? trafiÄ? na AE. DziÄ?ki

OdkopujÄ? temat ;-)
Kolejne moje zapytanie dotyczÄ?ce dojazdu: teraz chodzi mi o dojazd do akademików: czy jadÄ?c od strony Tychów i skrÄ?cajÄ?c na WÄ?źle Murckowska na A4 w kierunku Gliwic pÅ?acÄ? za przejazd autostradÄ??
Znowu ja odpowiem

Bramki sÄ? tylko daaaleko w MysÅ?owicach w kierunku na Kraków. Na Gliwice czy dalej nawet do WrocÅ?awia jedzie siÄ? za free.
A na akademiki AE czy UÅ? duÅŸo lepiej jechaÄ? innÄ? trasa (przez MikoÅ?ów) Odpada wtedy przejazd przez centrum.