Forum AE Katowice

Pełna wersja: Socrates Erasmus czy np. CEEPUS
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
ChciaÅ?abym prosiÄ? o opinie osób, które byÅ?y na wymianie w ramach jednego z programów dostÄ?pnych u Nas na uczelni. Gdzie byliÅ?cie, jak byÅ?o? Jak przedstawiajÄ? siÄ? koszty ÅŸycia w poszczególnych krajach? Co moÅŸecie powiedzieÄ? o ludziach, których tam poznaliÅ?cie, jak studia, czy moÅŸna byÅ?o Å?Ä?czyÄ? je z praca, czy mieliÅ?cie sporo wolnego czasu, czy materiaÅ? byÅ? obszerny lub wrÄ?cz przeciwnie. ChciaÅ?abym wyjechaÄ?, zastanawiam siÄ? gdzie i z którego programu. Pomocnych proszÄ? o opinie Wink
Pozdrawiam
I jak dokładnie wygląda sprawa z wymianami, kiedy należy zacząć się "orientować" itd..
Ja byłem na Erasmusie w Portugalii, na wydziale biznesowym. Jeśli chodzi o naukę, to jest to zupełnie zależne od uczelni, na którą się wybierasz. W moim przypadku było rozsądnie - trzeba było napisać parę testów śródsemestralnych i zdać egzaminy końcowe (średnio trudne). Ale na przykład mój czeski kolega znalazł się na uczelni, gdzie z góry zapowiedziano, że wszyscy erasmusi egzaminy zaliczą. Znam też relacje z uczelni, gdzie erasmusów było niewielu i traktowani byli nawet ostrzej niż rodzimi studenci. Ale tak jak piszę, to zależy w gdzie się wybierzesz. Jeśli chodzi o pracę, to nie powinno być z nią większych problemów, oczywiście w niepełnym wymiarze godzin. Sporo informacji na ten temat znaleźć możesz w przewodniku dla erasmusów i na stronie życie za granicą (bardzo dużo rozmaitych blogów erasmusowych).
Przekierowanie