Polecamy
Ostatnie tematy
-
Studia w Katowicach, Logi...
Ostatni post przez: sias1a
Dzisiaj 16:05
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 902 -
(za)dużo chętnych do jedn...
Ostatni post przez: oko1wita
Wczoraj 19:15
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 1152 -
Najlepsze konto bankowe d...
Wczoraj 19:13
» Odpowiedzi: 25
» Wyświetleń: 16194 -
usługi kinowe w Katowicac...
Wczoraj 19:12
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 1283 -
Konsultant - Wdrożeniowie...
Ostatni post przez: Grupa Kotrak
Wczoraj 12:59
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 457 -
Program Ambasadorski ING ...
Ostatni post przez: ING_kariera
Wczoraj 12:41
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 452
Zdaniem naszych użytkowników
Najlepsze konto bankowe dla studentów- mBank eKONTO - 50% osób
-
ING Bank Śląski - 25% osób
Zobacz pełny ranking: Najlepsze konto bankowe dla studenta - opinie
Ranking użytkowników
- Postów/dt>
- 14
- Reputacja:
- 10
- Postów/dt>
- 386
- Reputacja:
- 4
- Postów/dt>
- 322
- Reputacja:
- 4
- Postów/dt>
- 71
- Reputacja:
- 3
- Postów/dt>
- 41
- Reputacja:
- 3
Ostatnio dołączyli
- Postów/dt>
- 0
- Reputacja:
- 0
- Postów/dt>
- 0
- Reputacja:
- 0
- Postów/dt>
- 3
- Reputacja:
- 0
- Postów/dt>
- 1
- Reputacja:
- 0
- Postów/dt>
- 1
- Reputacja:
- 0
Inne nasze serwisy
Sklep - powstał dzięki współpracy z Tradedoubler, firmą zajmującą się marketingiem elektronicznym. Przejdź do strony sklepu-
Cześć, za jakiś czas będę już szczęśliwym maturzystom, który będzie musiał się zdecydować na wybór uczelni wyższej. W orbicie moich zainteresowań jest UE w Poznaniu i w Katowicach. Mam kilka pytań. Bardzo chciałbym sie dostac do Katowic albo na handel zagraniczny albo na bankowość i finanse międzynarodowe.
1. Będę na maturze zdawał geografie i angielski na poziomie rozszerzonym. Na ile musiałbym zdać oba te przedmioty, żeby móc myslec o w miare spokojnym zakwalifikowaniu sie na tę uczelnię.
2. Czy warto tu studiować, czy waszym zdaniem te kierunki sa opłacalne?
3. Czy Waszym zdaniem poradziłbym sobie pomimo, iż będę zdawał matematyke na poziomie podstawowym....
Z góry dzięki za odpowiedzi, które są dla mnie nei ukrywam bardzo ważne.01-10-2011 00:19 Zacytuj | -
hejka,
no więc przede wszystkich "maturzystĄ"
ale dora do rzeczy....
W tym roku każdy wybierał sobie punktowany przedmiot z listy do wyboru. Nawet jeśli na macie podwinie Ci się noga i będzie to słaby wynik, nie musi być on wcale brany pod uwagę podczas procesu rekrutacji.
Co do progów - są tutaj podane, możesz sobie szybciutko sprawdzić i obliczyć na ile musisz napisać (0,7 przelicznik podstawa, 1,0 rozszerzenie) oczywiście weź sobie kilka punktów zapasu bo progi lubią wzrastać co roku.
Kierunki - hm... wszystko zależy od Twoich upodobań i przede wszystkim od tego co chciałbyś robić w życiu. Na stronie UE znajdziesz opisy wszystkich kierunków i siatkę przedmiotów z czego łatwo możesz wybrać bo najbardziej CI podejdzie.
Masz jeszcze dużo czasu i pewnie nie raz zmienisz wizję
spokojnie, tegoroczniaki potrafili na dzień przed zakończeniem po 5 razy zmieniać kierunek główny i alternatywny
Czy warto studiować na naszym UE? Myślę, że tak.
Poziom jest wysoki, uczelnia prestiżowa. Najlepiej wybierz się na dni otwarte i sam oceń
Poznań i Katowice leżą bardzo daleko od siebie, musisz też wiedzieć gdzie będzie lepiej Ci dojeżdżać, które miasto bardziej lubisz.
Czynników jest wiele.
Powodzenia
01-10-2011 08:03 Zacytuj | -
1. Żeby dostać się na Ekonomie (handel zagraniczny, jeśli otworzą w ogóle taką specjalność) to po 60% z tych matur na rozszerzeniu powinieneś mieć, wyjdzie Ci 120 punktów, a przyjmowali w tym roku chyba od 110. A jakbyś podstawę tylko zdawał to po 90% i by Ci wyszło 126 punktów. Śmiało by Cię przyjęli
Co do FiRu ( bankowość i finanse międzynarodowe) to przyjmowali od 123 punktów, więc rozszerzenie musiałbyś trochę lepiej napisać.
2. Czy warto tu studiować hmm... nie powinnam na to pytanie jeszcze odpowiadać, bo dopiero mnie przyjęli ;p
3. Moim zdaniem tak, ale wszystko zależy od Ciebie
01-10-2011 08:10 Zacytuj | -
Ja się dostałam na FiR w Bielsku ze 102 pkt a przyjmowali od 100

Zdawałam na maturze tylko podstawową matmę i angielski
Z ang. miałam 90 a z matmy 56
01-10-2011 16:59 Zacytuj | -
P3035:
moim zdaniem jeśli Ci zależy to się dostaniesz, pewnie obstawiasz jakieś wysoki progi z matury skoro aż dwa przedmioty na rozszerzeniu piszesz i Ci zależy...
ilość punktów zależy od tego co będą zdawać maturzyści i na jakim poziomie, jak wiadomo matematyka obowiązkowa jest i z tego podstawa jest znacznie łatwiejsza niż 2lata temu, więc są także lepsze wyniki
czy warto i czy są opłacalne to już zależy od Ciebie bo tylko Ty masz na to wpływ, jeśli Cię to interesuje i będziesz chciał pracować to sie przyłożysz i na pewno Ci się to opłaci, a czy warto to sądzę że tak
a z matą podstawową sobie poradzisz u mnie na 3roku są osoby co na humanistycznym w liceum były... i dają rade...(jestem na FIR)
ogólnie poziom trudności zależy od wykładowców i ćwiczeniowców na jakich się trafi a także Twojego podejścia do nauki
wiadomo że każdy wykładowca/ćwiczeniowca ma swoje wymagania które są zbliżone ale się różnią, ale uważam że jeśli siądziesz do przedmiotów których nie rozumiesz wcześniej niż dzień przed zaliczeniem/egzaminem to dasz rade
01-10-2011 19:10 Zacytuj | -
Hej!!
Szanowni uczestnicy tego forum, dzięki wielkie za Wasze odpowiedzi na moje ostatnie pytania dot. studiów. Dzisiaj pisze kolejnego posta z kolejnym problemem.
Niedawno dostalem propozycję studiowania finasów, ew. biznesu międzynarodowego (albo oba kierunki) na jednej z amerykańskich uczelni w Filadelfii...I nie ukrywam jest to bardzo atrakcyjna propozycja....Słyszałem też, że ekonomia na amerykańskich uczelniach trochę się różni od tych polskich. Czy to prawda? Czy jest to wielka różnica? Czy Wy równieź podzielcacie moją opinię, że byłbym wariatem gdybym z tej okazji nie skorzystał?
Też uważacie że lepiej skończyć finanse w USA niż tutaj? Dzięki wielkie za odpowiedzi na nurtujące mnei wątpliwości.
Pozdrawiam07-12-2011 00:26 Zacytuj |
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych
Użytkownicy
Kalendarz
Pomoc