Polecamy

IE6 - "Persona" non grata

Jeżeli trafiłeś na tą stronę, to znaczy, że używasz przeglądarki IE 6 (bądź starszej), której nasze Forum już nie wspiera.

Jeżeli zastanawiasz się dlaczego nie wspieramy Twojej przeglądarki odpowiemy w 3 punktach:

Po więcej szczegółów odsyłamy Cię do strony: ie6.pl

Logowanie

Nie masz konta?

Ostatnie tematy

Zdaniem naszych użytkowników
Najlepsze konto bankowe dla studentów
  1. mBank eKONTO - 50% osób
  2. ING Bank Śląski - 25% osób
  3. inteligo
...i inne.

Zobacz pełny ranking: Najlepsze konto bankowe dla studenta - opinie
Ranking użytkowników

Ostatnio dołączyli

Inne nasze serwisy
Księgarnia - powstała dzięki współpracy z księgarnią Aragon.pl. Użytkownicy naszego serwisu zakupili w naszej księgarni m.in. Przejdź do strony księgarni
Odpowiedz  Napisz temat 
Podział na lepsze i gorsze uczelnie

Sadixx

Inżynier Logistyki

Grupa: Zarejestrowany

Status: Offline

2  

http://www.perspektywy.pl/ranking/2010/R...LNA_1.html

O te Rasiak, wskazuja preferencje jesli chodzi o kandydata do pracy a nie wymogi jakie sawiaja przed osobami z roznych uczelni.
    Innymi słowy przedstawiaja z jakiej uczelni wiecej osob jest wybieranych przez danych pracodawcow.

Oi! Oi! Oi! Horrorshow! Baw się dobrze albo giń!

Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-06-2010 17:49 przez Sadixx.

Martin Rasiak

Zaawansowany Użytkownik

4  

Zeby takie statystyki mialy jakikolwiek sens, musieliby przyjac, że wszystkie te dane dotyczą uczelni w jednym miescie, na jednym terenie w tym samym czasie i warunkach politycznych, ekonomicznych itp.

Wiesz jak powstają te tabele? Biorą te liczby i spisują, ktora uczelnia ma wiecej olimpijczyków, wiecej jezyków i ilu z nich biorą do pracy. Ok, ale uczelnie warszawskie są w Warszawie, poznanskie w Poznaniu a katowickie Katowicach.

Czy to, ze skonczysz szkole top1 Uniwersytet Warszawki oznacza, ze dostaniesz prace? Pewnie ze nie. Czy to oznacza, ze masz "wieksze" szanse na prace, niz ktorykolwiek z absolwentow uczelni ekonomicznych? Oczywiscie ze nie.

Coraz wiecej ludzi potwierdza to, ze papier to baaardzo mala czesc skladowa. Stokronie liczą sie inne rzeczy - o ktorych napisalem w poprzednim poscie. I albo ludzie przestaną wierzyc w papier (ze cokolwiek za nich zrobi) albo dalej bedą sugerowali sie "rankingami", tygodnikami, "modnymi" kierunkami albo tytułem (hmmm bede inżynierem, zajebiscie) kłócąc sie na forach, jaki kierunek jest dobry, bardziej "przyszlosciowy" i ze uczelnie prywatne są lepsze od tych panstwowych i na opak. Zgadnijcie, kto tu dokonuje wyboru? Uczeń, czy spoleczenstwo? Dzisiaj co drugi chce isc na studia, mamy mnóstwo "menedżerów", socjologów, pedagogów i wiekszosc z nich czeka rozczarowanie. I potem narzeka taki mgr ze nie bedzie pracowal za tysiac zloty brutto, ze roboty nima, kryzys, ze swiat jest trudny, zycie ciezkie i wszystko do dupy.

Nie wiem jak wy, ja sie nie sugeruje tym rankingiem i przyznam, ze na dzien dzisiejszy nie bardzo wiem o co w nich chodzi, nie wiem jak sa oceniane przez kadre akademicka i inne. Ranking jak kazdy, mozna sie z niego cos dowiedziec np o jezykach, wymianach, warunki korzystania z biblioteki (hmm, sugerowalem sie tym lol).

Jesli ktos wie, co bedzie robil i chce to robic i znalazl taki kierunek i wybiera pomiedzy dwoma uczelniami to niech i wybierze "tą wyższą" cokolwiek to oznacza, ale jesli ktos oddaje odpowiedzialnosc swojej kariery papierowi (hmm tu moge miec problem z praca, ale jak skoncze tamtą to napewno dostane lol) i mysli ze ma racje to good luck. Pamietajcie ze to tylko moje-widzi-mi-sie, sam nie zaczalem jeszcze studiów i oczywiste jest ze to tylko moja opinia, a nie prawda objawiona. Ja stawiam na umiejetnosci, papier moze mi w tym pomoc. I tyle Wink

Sadixx

Inżynier Logistyki

2  

No ja niestety całkowicie sie zgodzić nie mogę, i też podkreślam, że to tylko moje widzi mi sie :]

Cytat:
    Wiesz jak powstają te tabele? Biorą te liczby i spisują, ktora uczelnia ma wiecej olimpijczyków, wiecej jezyków i ilu z nich biorą do pracy. Ok, ale uczelnie warszawskie są w Warszawie, poznanskie w Poznaniu a katowickie Katowicach.

Fragment z opisu przeprowadzania badan do rankingu ( wlasnie z tych perspektyw podanych wyzej. ( Po wiecej odsylam bezposrednio tam bo i tak zbyt duzo wkleilem,a wszystko jest tam calkiem przyzwoicie napisane)

Cytat:
    Metoda badania

Do badania preferencji pracodawców zastosowano technikę CAWI (Computer Assisted Web Interviewing – wywiad internetowy wspomagany komputerowo). Ponadto ankieterzy kontaktowali się z respondentami telefonicznie. Po zakończeniu badania wyniki zostały poddane procedurze ważenia. Polega ona na nadaniu poszczególnym przedsiębiorstwom rangi odzwierciedlającej ich rzeczywisty udział w strukturze gospodarki.

Pracodawcy wskazywali 3 kluczowe dla działalności ich firmy grupy kierunków, wybrane spośród listy: kierunki techniczne i informatyka, kierunki ekonomiczne, kierunki prawnicze i administracja, kierunki społeczne, kierunki humanistyczne, kierunki nauk ścisłych, kierunki przyrodnicze i biologiczne, kierunki medyczne, kierunki wychowania fizycznego, kierunki inne.
    Obliczanie wskaźnika rankingowego

Sposób pomiaru pozwolił na stworzenie wskaźników rankingowych dla danych grup kierunków, prowadzonych w poszczególnych uczelniach, jak i dla uczelni jako całości. Dla każdej uczelni i osobno dla poszczególnych grup kierunków obliczono liczbę pracodawców preferujących uczelnię i zatrudniających lub planujących zatrudnić jej absolwentów oraz liczbę pracodawców preferujących daną uczelnię, ale niezatrudniających i nieplanujących zatrudnić jej absolwentów. Pierwsze kryterium miało charakter bardziej realny i empiryczny, drugie kryterium – deklaratywny. Uzyskane dla poszczególnych grup kierunków liczby zsumowano, podzielono przez łączną liczbę respondentów i wyrażono w liczbach procentowych. Uzyskaną wartość pomnożono przez ustaloną wagę, tj. 2 dla kryterium pierwszego i 1 dla kryterium drugiego. Politechnice Warszawskiej, która uzyskała najwyższy wynik, przypisano 100 punktów, wyniki kolejnych uczelni wyrażono jako udziały procentowe względem wyniku zwycięzcy.

Zreszta to, ze uczelnie Warszawskie sa w Warszawie, Krakowskie w Krakowie, nie swiadczy o tym, ze studiuja tam tylko Warszawiacy czy Krakowianie i ze to wlasnie tam beda szukac oni pracy.

Czy to, że skończe lepsza uczelnie oznacza ze dostane prace? Nie, ale daje mi wieksze szanse zatrudnienia. Gdyby tak nie bylo, progi punktowe czy wymagania na kazda uczelnie bylyby identyczne, bo kazda uczelnia bylaby odbierana tak samo przez pracodawcow, a tak nie jest ( moje widzi mi sie Tongue)

Papier to nie wszystko, zgadzam sie, ale to duza czesc.
    Co do wyboru kierunków, tez juz o tym wczesniej pisalem. Jezeli ktos bedzie sie kierowal tylko swoimi emocjami w wyborze i pojdzie na jakis malo obiecujacy kierunek, spoko, jego wybor, tylko niech potem nie krzyczy ze nie ma pracy. Trzeba tez myslec przyszlosciowo.

Ja tez staram sie nie kierowac rankingami, jezeli jednak widze ze dwie uczelnie ktore mi odpowiadaja maja duza roznice w np wlasnie ocenie pracodawcow, wybiore wlasnie ta z lepszym wynikiem.

Co do jednego wszyscy sie chyba zgadzamy, na rynku góruje doswiadczenie a nie papier, ale ukonczenie lepszej uczelni moze jednak pomoc.

Oi! Oi! Oi! Horrorshow! Baw się dobrze albo giń!

Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-06-2010 23:44 przez Sadixx.

Listopad, Grudzień- miesiące obdarowywania grono rodzinne i znajomych. Zobacz nasz sklep z upominkami.

Skocz do:

Kontakt | Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach | Wróć do góry | Wróć do zawartości | Archiwum | RSS